РЕЗУЛЬТАТИ ПРОГНОЗУВАННЯ СКУПЧЕНЬ ВУГЛЕВОДНІВ НА НАРІЖНЯНСЬКІЙ ПЛОЩІ ДНІПРОВСЬКО-ДОНЕЦЬКОЇ ЗАПАДИНИ ЗА ДАНИМИ ЕЛЕКТРОРОЗВІДУВАЛЬНИХ РОБІТ МЕТОДОМ ТОЧКОВИХ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ЗОНДУВАНЬ

Автор(и)

  • V. V. FINCHUK ДП НДЦ "Георесурс" НАН, Ukraine
  • I. M. SKOPYCHENKO Інститут геологічних наук НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.30836/igs.1025-6814.2011.3.139195

Ключові слова:

Вуглеводні, Дніпровсько-Донецька западина, електророзвідувальні роботи, точкові електромагнітні зондування

Анотація

Наріжнянське підняття розташоване в північно-східній частині Дніпровсько-Донецької западини на південному схилі Воронезького кристалічного масиву і є частиною великої антиклінальної структури. У цьому районі продуктивний комплекс докембрійського кристалічного фундаменту, як і в північному крилі западини, є новим перспективним об'єктом пошуково-розвідувальних робіт на вуглеводневі поклади. Електророзвідувальні дослідження методом точкового електромагнітного зондування (Темза) проводилися на Наріжнянській площі для прогнозування покладів вуглеводнів у відкладеннях візейського і серпухівського ярусів нижнього карбону і башкирського ярусу середнього карбону, а також для уточнення структури неузгодженого скиду, який екранує поклади в межах структурної зони. Дослідження показали, що найбільш перспективними ділянками Наріжнянської площі з точки зору наявності вуглеводнів є Наріжнянська, Рогівська і північна частина Бурівської структури. У результаті проведених робіт встановлено, що цей метод може використовуватися в комплексі пошуково-розвідувальних робіт на вуглеводні при вивченні сейсмічних чи інших аномалій, визначенні глибин залягання пластів з аномальними електромагнітними властивостями, перспективних на скупчення вуглеводнів. Застосування Темзи на попередніх стадіях пошуків родовищ нафти і газу може сприяти більш раціональній постановці свердловин і, таким чином, зниженню витрат на геологорозвідувальні роботи.

Посилання

Geologiya i neftegazonosnost Dneprovsko-Doneckoj vpadiny. Neftegazonosnost / Otv. red. Shpak P.F. - K.: Nauk. dumka, 1989. - 204 s

Neftegazoperspektivnye obekty Ukrainy. Neftegazonosnost fundamenta / Chebanenko I.I., Krayushkin V.A., Klochko V.P. i dr. - Kiev: Nauk. dumka, 2002. - 296 s.

Finchuk V. V., Skopichenko I. M. Metod tochechnogo elektromagnitnogo zondirovaniya i ego vozmozhnosti // Ekologiya i prirodokoristuvannya. - Dnipropetrovsk, 2003. - Vip. 6. - S. 169-172.

Finchuk V. V., Skopichenko I. M., NOVIKOVA. V. Metod tochechnogo elektromagnitnogo zondirovaniya. Teoriya i sposoby obrabotki //Tam zhe. - S. 173-178.

##submission.downloads##

Опубліковано

2011-08-25

Номер

Розділ

Гіпотези. Дискусії. Рецензії